
Terapia CranioSacrală

Terapia craniosacrala este o metoda de evaluare si corectie care stimuleaza procesul natural de auto-corectare si insanatoasire naturala a corpului, de disipare a efectelor negative, de intarire a rezistentei la imbolnavire, ajuta la alinarea durerii si are eficienta intr-o gama larga de probleme medicale asociate cu dureri si disfunctii (vezi în ce situatii este recomanata TCS).
”TCS ofera oricarei persoane sansa de a realiza un potential nou pentru vindecare si pentru imbunatatirea sanatatii la toate nivelurile.” - Dr John Upledger
Sistemul craniosacral
Fiecare dintre noi avem un sistem craniosacral care are o miscare ritmica, atata timp cat suntem in viata.
Sistemul craniosacrala este format din:
- Sistemul membranos cu cele trei straturi ale sale (dura mater, arahnoid, pia mater), pe care il numim meninge;
- Lichidul cerebrospinal care este incapsulat in sistemul menbranos;
- Structurile din interiorul sistemul membranos, care controleaza producerea si curgerea fluidului.

Practic, este vorba despre un sistem hidraulic semi-inchis, care foloseste membrana dura mater ca parte impermeabila, ca bariera de inchidere a lichidului. Componentul hidraulic este lichidul cerebrospinal.
SCS are o influenta puternica asupra functionarii corpului, datorita faptului ca el include, pe langa creier si maduva spinarii, si glandele pineala si pituitara. Creierul si maduva spinarii sunt, mai mult sau mai putin, stapanii intregului sistem nervos, deci e usor de vazut cum sistemul craniosacral - prin efectul asupra mediului in care creierul si maduva spinarii lucreaza – are o influenta puternica asupra altor functii din organism. Prin influenta sa asupra glandei pineale si a glandei pituitare (”glanda stapana”), sistemul craniosacral are un efect puternic asupra functionarii sistemului endocrin si a hormonilor pe care acesta ii secreta.
Stratul membranos impermeabil (dura mater) este atasat de oase in interiorul craniului, fiind ca o captuseala pentru craniu. Oasele craniene trebuie sa fie intr-o permanenta miscare pentru a acomoda schimbarea continua a presiunii fluidului din interiorul membranei sistemului hidraulic semi-inchis. In momentul in care oasele craniene isi pierd abilitatea de a se misca (ca raspuns la schimbarea presiunii lichidului cerebrospinal), functionarea sistemului este compromisa si pot aparea diverse simptome.
Sistemul craniosacral este sistemul „cheie” care controleaza si tine laolalta corpul fizic, mintea, emotia si spiritul – intr-un singur mecanism.
Persoanele sanatoase care fac TCS sustin ca au mai multa energie, sunt mai fericite si mai implinite. Sunt rezistente la imbolnaviri, iar perioadele de boala sunt mai scurte si mai putin severe decat inainte sa fi facut terapie.Functionarea sistemului imunitar este imbunatatita, nivelul stresului este redus, echilibrul hormonal este restabilit si se obtine o stare generala de bine.
O prezentare detaliată a terapiei craniosacrale şi a funcţionării sistemului craniosacral, este cea realizată de Tad Wanveer. O puteţi urmări aici