
Eliberarea SomatoEmotionala

Eliberarea somatoemotionala este un proces de exprimare a unei emotii care a fost retinuta in corp, suprimata si izolata in tesut timp indelungat. Cel mai adesea, emotiile care raman stocate in memoria celulara a corpului sunt de suparare, frica sau de vinovatie.
Traumele pot fi de natura fizica sau emotionala, ele avand insa drept consecinta pastrarea in tesut a energiei sau a amintirii unor momente dificile.
Organele, tesutul si chiar celulele individuale au o memorie si o inteligenta proprie. Eliberarea emotiei retinute in tesut si a durerii din corp trec, de obicei, prin mintea constienta a pacientului, ori in momentul experimentarii eliberarii somatoemotionale, ori in urmatoarele zile. Amintirea constienta a incidentului traumatizant se petrece, in general, ca o intelegere brusca, o ”iluminare” asociata cu o experienta din viata personala.
Pentru a asimila mai bine conceptul de eliberare somatoemotionala, este necesara intelerea altor doua concepte: cel de ”chist energetic” si cel de ”memorie celulara”.
Chistul energetic consta in retentia in tesut a energiei stocate in urma unui soc, a unei traume. De exemplu, o cadere pe spate sau o lovitura la cap (ori in alta parte a corpului), aduce cu sine un aport de energie exterioara care, odata intrata brusc in organism, cauta o cale de iesire, astfel incat se deplaseaza prin corp si ramane izolata in anumite zone, unde perturba activitatea normala, atat fizica, cat si energetica.
Memoria celulara reprezinta capacitatea organismului de a pastra amintirile unor emotii care au avut un impact deosebit. Mai ales emotiile negative repetate creeaza distorsiuni in buna functionare a organelor si perturba starea de bine a persoanei afectate.
Prin atingerea usoara a terapeutului si prin tehnicile TCS se poate ajunge la eliberarea din corp si din minte a traumelor vechi, chiar si a celor care par sa fie deja uitate si ingropate in subconstient. Aceasta eliberare are ca efect - uneori simultan, alteori ulterior sedintei terapeutice – disparitia unor dureri si disfunctii fizice care pareau de nevindecat pana atunci.
Eliberarile somatoemotionale sunt profunde si ajung la cauza problemei, nu trateaza doar simptomul. De aceea poate fi putin uimitor cand terapeutul ”alege” sa isi plaseze mainile in alta parte decat in cea unde este acuzata o durere anume. De multe ori cauza este in cu totul alt loc (de exemplu, o durere de cap poate avea drept cauza o cadere in sezut care a provocat deplasarea vertebrelor in directia in care energia socului s-a deplasat si s-a oprit, creand perturbari mai departe de locul impactului).
In experimentarea unei eliberari somatoemotionale pot sa apara reactii diferite: plans, ras, frison, spasme izolate, schimbari ale pozitiei corporale etc. Insa intotdeauna, la final, pacientul se simte usurat, avand o senzatie de bine si de intelegere a unei situatii dificile de viata.
Efectele sunt, fara indoiala, resimtite pe mai multe planuri – atat fizic, cat si mintal si emotional.
Pentru a atinge rezultate cat mai profunde si mai transformatoare, este insa importanta o atitudine cat mai deschisa si o buna comunicare cu terapeutul…